Mustning

Det är superenkelt att göra must av äpplen!

Du kan antingen ta med dina egna äpplen för mustning eller köpa vår färdiga äppelmust. Vi mustar dina äpplen, pastöriserar musten och förpackar på bag-in-box. Pastöriseringen gör musten hållbar i minst ett år och är det bästa sättet att få must hållbar utan några tillsatser samtidigt som vitaminer och andra näringsämnen bevaras - 100% äpple! Must som inte pastöriseras är endast hållbar ett fåtal dagar om den inte t ex fryses in eller fermenteras (vin, cider). 

Så här gör du: 

1. Plocka dina äpplen från träden. 
  • Plocka minst 50 kg - mindre mängd kan vi ej hantera.
  • Tag ej fallfrukt pga risk för bakterier. Frukten skall vara ren och fin.
  • Som tumregel kan man säga att 1 kg äpplen ger ca 0,5 liter must, men detta varierar naturligtvis beroende på fruktens karaktär och sort.
  • Äpplena får inte vara för mogna. Äpplet skall vara hårt och fast. Frukten är mogen när kärnorna är bruna och köttet "knakar" när man delar det - den får inte vara övermogen (mjuk, mjölig) - då går den tyvärr inte att pressa. Vi avgör när du lämnar in om den är övermogen eller ej och reserverar oss för att inte musta den om den är övermogen när den skall mustas. Ett äpple du kan krossa med handen är övermoget. 
2. Boka tid för inlämning.
  • Det är ofta fullbokat och vi tar ej emot övermogen/gammal frukt.
  • Max en bokning per kund och säsong i mån av tid. 
3. Det tar minst en dag innan du kan hämta din färdiga pastöriserade must under våra öppettider. 
  • Musten är förpackad i bag-in-box, pastöriserad  och ofiltrerad. Hållbar ca 1 år.
  • Även råsaft (ej pastöriserad, ej heller tillsatt konserveringsmedel) tar minst en dag innan den är klar. Vi mustar alltså inte medans ni väntar. Vid hög arbetsbelastning kan det ta några dagar längre. Vi skickar ett SMS när musten är klar för hämtning. 
Minsta volym för pressning är ca 50 kg och meddela oss gärna innan du kommer om du har över 100 kg så vi kan planera. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Under högsäsong (sept-okt) nås vi enklast via e-post eller sms.
Search